Buttechno: Tepliy Stan (Тёплый Стан)

Megjelenés: 2016 augusztus vége

Kiadó: Public System Recordings

 

A kreatív és őszinte brand építés és zenélés egy ékes példája Pavel Milyakov buttechno projektje, annak holdudvara, és legújabb EP-je.     

Pavel Milyakov sztározódik, a legtrendibb fórumok hízelegnek neki (RA, BR), amihez kétség kívül hozzájárul az a sajátos esztétika is (sőt: divat) ami őt övezi és amivel körül veszi magát. A rendszerellenesség jól áll neki, amellett hogy feltehetően egy príma kollaborátor: evvel a lemezzel vendég a PSR-nél és egy sztár remixeli. Egy titokzatos moszkvai kollektíva oszlopos tagjaként (amit imád a nyugat), a kollektíva saját bevallásuk szerint nem létező kiadóján megjelent sikerlemeze is arra enged következtetni, hogy egy rakéta karrier szemtanui vagyunk.

image

Pavelban mégis az a legjobb, hogy egy baromi jó zenész (producer). A fent ecsetelt körítés van annyira hip, hogy elég lenne mellékanyarintania mondjuk valami manapság trendi standard lo-fi houset és úgyis pöfékelne a rakéta. Ehelyett ő kísérletezik, építkezik (kvázi concept albumokat csinál), és kirándul mindenféle zsánerek között. Nyers hangokra alapoz és mégis olyan vidám és groovy kompozíciók sikerülnek neki (”Strainn”), mint mondjuk a jóval giccsesebb angol bass vonal legjobbjainak.

Namost a Тёплый Стан egy külmoszkvai metró állomás (egy IKEA mellett) és valami olyasmit jelent hogy “barátságos hely”, egyesek szerint lehet utalás egy forró női testre. Az albumon Ekman “Strainn Remix”-e egy ismerősebb hangzás, de jó ötletei miatt egy másik (elektró) highlightja a lemeznek. “Trance T” eltévedt teknószámként hat, de a magas szinti témáktól egy elvarázsolt (elátkozott) melódia válik belőle. Az “Augustus 13″ pedig egy szuper soundtrack lenne ahhoz, amikor egy fogorvosi székben kilőnek valakit a világűrbe (nyilván elektró) egy önvédelmi lézerostorral felszerelve.

Kilépőnek pedig Pavel eltemeti a hercegnőt (”Lady D”):

“If I should die and leave you here a while,
be not like others sore undone,
who keep long vigil by the silent dust.
For my sake turn again to life and smile,
nerving thy heart and trembling hand
to do something to comfort other hearts than thine.” (Mary Hall)

pau