Interjú: EXILES

Az EXILES egy vájtfülű techno projekt. Idén volt már egy buli és tervben a következő. Emellett az EXILES egy digitális kiadó is. 

Miért kell EXILES?

EXILES: Nagyon színes a budapesti szcéna. Számtalan csapat van akiktől tanultunk és inspirálódtunk, mind zenei, mind szervezési szempontból (Budapest in the dark, Contra Mundum, Cooperate, Davoria, Deepfields, Elements of Techno, Farbwechsel, Floorvision, FLTH, Musée Noise, Selection Sorted, Technokunst, UH), igyekeztünk mindenhonnét a számunkra legérdekesebb részleteket kiragadni vagy azokat átalakítani. Ami nekünk hianyzott az talán egy olyan program ahova az ember ön-száműzheti magát, kikerülhet a belvárosból, az ismert klubbokból, kiszakadhat és csak ázhat a zenében. Kicsit konkrétabban: erős hangrendszer, interaktív hangszobrok, ipari környezet, audiofil hozzáállás, egy éjszakán keresztül építkező zenei ív, hosszú és szabad rave.

Milyen az EXILES zene?

EXILES: A funkcionális tánczene és a szerzői öncélúság fúziója. Ambiens, kísérleti, személyes, néhol aszimmetrikus, sötét (de legalábbis szürke), analóg, és mondjuk ki: techno. Inkább introvertált, mint hedonista. Tipikusan élő produkciók. A Soundcloudunk talán jól lefedi ezeket.

Hopp. Az EXILES egy kiadó is?

EXILES: Olyasmi. Az eseményekhez kapcsolódóan gyűjtünk «albumokat». Ez egy olyan tematikus sorozat, ami kiadatlan zenékből áll, a fellépőinktől vagy olyan producerektől, akik zenében közel állnak hozzánk, de (mondjuk költségvetés hiánya miatt) nem tudjuk elhozni őket. Az utóbbiakban főleg a külföldiekre gondolok, ezek mostanában kerülnek ki.

Van EXILES a zenén túl?

EXILES: Próbálkozunk. A zene mellett közvetítettünk képi tartalmakat. A kaptár témát például egy Greenpeace felhívás ihlette a méhek pusztulásával kapcsolatban. A kaptár egyébként szerencsés szimbólum, szubkultúrák és minden közösség kapcsán felmerülhet a hovatartozás, az egyén szerepe, az egymástól elválasztó falak kérdése. Ezeket remekül kommunikálta az egész arculattal Zsigó Dani, aki a kép és hang viszonyára koncentrált. Az időbeosztásról a szombathelyi Agnus és Brazil páros rajzolt képregényt (akik a nemrég megjelent Kittenbergeren is dolgoztak). Vizuális anyaggal készült még nekünk a Technologie und das Unheimliche és Dork is. A vetítésért Vicsek felelt.

image

Quo vadis EXILES?

EXILES: Az új album első megjelenései hamarosan kint lesznek az oldalunkon. A következő bulira már jó pár fellépővel megegyeztünk. Szeretnénk új helyszínnel kísérletezni, ez még nem fix. Évente két bulival elégedettek lennénk, az albumaink meg folyamatosan bővülnek.

Az interjú Kolbenheyer Erikkel és Zsigó Danival (grafika) készült.

1 Comment

Comments are closed.