Galaktika: Győr és a Rómer

Beszélgetés Paris Noble-al a győri Rómer házban honos Galaktika buli sorozat egyik főszervezőjével.

Van Győrből egy tuti fotód?

Fotó: Némó
Fotó: Némó

A 24-i Galaktikán ott lesz például De Dupe, a holland Bordello A Parigi kiadó főnök. A magyar Dalmata Daniel kiadóval a kapocs nem titok. Véletlen vagy ezek a dolgok összeérnek?  

Abszolút összeérnek. Ottót (De Dupe) Maxin (Dalmata Daniel – a szerk.) keresztül ismertem meg két éve, amikor szervezett neki és DJ Overdose-nak egy bulit a Toldiban. Aztán tavaly év vége fele megint errefele járt és szerveztünk neki egy győri állomást is, ami szerencsére hatalmas siker lett. Bár a sikerhez hozzátartozik az is, hogy akkor az Iván és a Parazol koncert utáni aftert csináltuk a Galaktikával, ezért szerettem volna még egyszer meghívni egy teljesen önálló szervezésre is. A Múzeumok Éjszakája pedig tökéletes alkalomnak bizonyult erre.

A fővendég Alexander Robotnick, régi motoros. Hogy döntitek el, hogy nosztalgiát vagy frisset hoztok?

Régi motoros valóban, de a diszkó mostanában a reneszánszát éli, Robotnick pedig folyamatosan ad ki új zenéket, illetve azért diszkón kívülre is kalandozik ezért abszolút frissnek is mondható. Azon kevés előadók egyike aki nem ragadt meg a 80-as években és képes folyamatosan megújulni. Illetve az idei év Múzeumok Éjszakája tematika országszerte az “értékőrzés”, szóval Alexander Robotnick fellépése tökéletesen illeszkedik a programba.

Külföldit kigazdálkodni még Budapesten is nehéz. Honnan a pénz?

Vidéken ennyire réteg dolgokat szinte lehetetlen lenne támogatás nélkül megrendezni. Szerencsések vagyunk, hogy áll mögöttünk egy olyan intézmény – Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum – amely nem csak nyitott az efféle megmozdulásokra, de 100%-osan mögénk is áll nem csak anyagilag, hanem szellemileg is. A támogatásnak hála a Galaktika eseménysorozat eljutott odáig, hogy már nagyjából nullára ki tudja termelni magát egy-egy esemény. A győri Múzeumon kívül pedig még rengeteget segített a grafikáival Kókai Szilárd, aztán Peti és Zsófi és az olyan alázatos DJ-k, mint Balla Zoltán (akivel az egész indult 3 évvel ezelőtt), Mesterházy, Gordon, Maxi vagy éppen Atomik.

Hova tovább? 

A Rómer Ház egy igazi kultikus helyszín a győri közönség számára és roham tempóban fejlődik az olyan csapatoknak köszönhetően mint maga a Rómer Flóris Múzeum, a Pult, a RómerKvelle, az Import Impró Társulat, az I ❤ Mozi vagy a Plastr Design workshop. Talán azt is lehetne mondani, hogy a legjobb vidéki klubbá kezd válni – legalábbis az én elfogult, szubjektív véleményem szerint LOL. A Galaktikára pedig lassan azt lehet mondani, hogy kezd beindulni. Az emberek kezdik megérteni, hogy miről szól ez az egész, amit csinálunk és egyre többen jönnek. A jövőben tervben van egyre több különleges külföldi fellépő is, illetve az analóg hangzásokat szeretnénk egyre szélesebb spektrumon bemutatni a stílus legjobb hazai DJ-in keresztül. Szóval tudva azt, hogy honnan indult az egész és, hogy meddig eljutottunk már az hihetetlen nagy örömöt jelent számomra, mivel legvadabb álmomban sem képzeltem volna. De azért lekopogom, mert kicsit olyan ez mint az űrkilövés: ki tudja meddig megyünk felfelé mielőtt miszlikekre robban a hajó?

Köszi szépen! Kérj egy számot 🙂

A kérdéseket Bokor Péter tette fel.