Eljött a mi nyarunk:
a DJ Ciderman és Gorongosa EP-k

DJ Ciderman – Summer Groove

A budapesti This is Our Time Soundbank és Route 8 szerelemgyereke, ami a Dalmata Daniel mellett most itthon a legfontosabb kiadó a Farbwechsel óta az elektronikus zenében.

A TIOT katalógusát tavaly nyárón nyitó két számos Route 8 lemezen a Floating Dub hozta a tőle producerként jól megszokott melankóliát, a Dance With U viszont szomorkodós hálószobatechnót már nyomokban sem tartalmazott, annál inkább a dj szettjeit régóta uraló funkot és discot. Ez utóbbi irányvonal teljesedik ki a 60-as 70-es évek soul és funkzenéiből vett hangmintákkal a május végén DJ Ciderman alteregó alatt megjelent 3 számos Summer Groove EP-n.

A Be Mine kiemelkedik az idei diszkómezőnyből, egy első hallásra azonnal megindító, összenézős-ölelkezős boldogságfröccs, aminek egyik oka a fülbemászó női vokál, ami a Gladys Knights and The Pips I Heard It Through The Grapevine című 67-es motown slágeréből lehet ismerős (bár a dal inkább Marvin Gaye feldolgozásában híresült el), a másik pedig dallamot és a ritmust kölcsönző minták a Main Ingredient Everything Man-jéből, amitől az egész annyira grandiózus, ünnepi és meghitten érzelmes is egyben, hogy a fesztiváloktól a kistermekig működik.

A B oldalon a Love Has Come Way játékos ritmikájával és nagyszerű, sűrűn elhelyezett filmzenés hatású, érzelgősre részegült dallamaival igazi tinédzserlamúr hangulatot teremt. A lemezt záró harsány és hangos, pattogós Summer Groove-ra, pedig még annak is nagyon nehéz nem megmozdulni, aki még sose táncolt diszkóra.

Nem lepne meg ha az EP több év végi listán helyet kapna, a Mixmagnél meg már most az év 33 legjobb száma között van.

Gorongosa – Be Nice To Animals

A Gorongosa egy nemzeti park a kelet-afrikai Mozambikban, egyben név és témaadója, a Designer Drums dj és szervezőcsapatból ismert Akos V és PALMFooD deep house projektjének. Nem egy szokványos produceri összefogásról van itt szó, élőben vendégénekessel és különféle vendégzenészekkel egészülnek ki. Az állatvilág szeretetét hirdető bemutatkozó EP egyelőre csak lemezen elérhető és 3 tracket, plusz egy remixet tartalmaz. A Pangolin olyan mint egy próbán rögzített jam, főszerepben a Gorongosa hangzás egyik alapköve, a Fender Rhodes elektromos zongora, amit csúszkáló ritmus és puha lábdobok kísérnek. A Wilbur a leginkább dj barát track. Érezni rajta a többek között Glenn Astro, Detroit Swindle és Frits Wentink fémjelezte hiphop, funk és jazz orientált deep house szcéna hatását, jó ilyet végre magyaroktól is hallani. A komor és fokozatosan építkező, sodró hangulatú Ardvark volt az a szám ami messzebb állva a színpadtól becsapott azzal a Kolorádón, hogy már biztos a Todd Terje játszik. A berlini OUER remixével az EP-t nyitó szám zongoratémája kapott egy szettzárós, középtempós átiratot. A francia Les Yeux Orange csatornán premiert kapott Wilbur kivételével a többi számra sajnos még nincs külön link. Hiányolom még a digitális formátumokat és legalább egy Bandcamp felületet, hogy ne csak a lemezesek élvezhessék a számokat. Van ígéret a Gorongosában, egyelőre még mindenbe bele-bele kapó, útkereső ez az EP, mintsem határozott irány, de mindegyik bíztató.

Rövid részletekbe belehallgatós: