Kakukktojás Ben UFO

Idén egy napot voltam a Szigeten, mégpedig amikor Lamar megadta a tisztes magyar zenei sajtónak azt a szívességet, hogy idén is legyen kibe törölni a lábakat. Igaz én azon az 50 percen is jól szórakoztam, de Ben UFO 120 percét még szívesebben meghallgatnám. Szerda hajnalban ő lesz az idei Sziget egyik utolsó actje, “Contra Mundum presents” ahogy hivatalosan szól.

Nem hiszem, hogy idén a Szigeten sok olyan DJ játszott, aki Sunn O-s pólóban rohangál. Kicsit olyan mintha véletlenül bookolták volna le. Az (elmaradt) Mind Against jól mutatta, hogy milyen vadakra lőttek inkább a “techno színpad” Colosseumban.

Nem mondom, hogy a Mind Against & Co. nem egy digger társaság, de hogy nem ilyeneket kapargatnak az biztos. Ben UFO azon kevés szupersztárok egyike, aki mint szelektor és DJ (és kiadó főnök) és nem pedig mint producer lett ismert. Techno és house DJ-nek semmiképp nem nevezném, inkább egy beat (és brék) freak, aki a “UK funky” virágkorában alapított kiadót, a Hessle Audiot (valószínű, a zsáner és a kiadó inkább alapították egymást, mintsem egyik a másikat).

Elég megnézni a Hessle Audiot palettáját, Ramadanman/Pearson Sound, Pangaea (társalapítók), Untold, Objekt, Joy O, Blawan, Kowton stb., még ha fel is merül a techno, inkább a bass és a breakek felől közelítve.

Ízelítőnek álljon itt egy (azóta eltűnt) Rinse FM show 2012-ből, Ben UFO együtt Pearson Sounddal (utóbbi egy évvel azelőtt még a Balaton Soundon játszott!).

 

(Ha valaki tud egy ingyen jegyet, szívesen elfogadom.)

Köszönet ipapanak a kutatómunkákért. Cover kép: Objekt Instagram. Sunn O kép: DJ Mag.