Cardopusher – Flesh Impact EP

Cardopusher (aka Luis Garbàn) egy venezuelai producer, a Classicworks label társalapítója, jelenleg Barcelonában él. 2006 óta zenél, eleinte breakcore/gabber/jungle vonalon, 2008-tól szinte csak dubstep-et csinált, jelenlegi hangját körülbelül 2011-ben közelítette meg először az Iberian Records-nál megjelent Goldo State EP-n. A Classicworks első, 2012-es release-én pedig már kifejezetten sok elemet lehet felfedezni mai stílusából. Sok műfajt megjárt, zenéje idővel egyre csak lassult, majd a 2015-ös Manipulator albummal (Boysnoize) látszólag letette a voksát az electro-EBM-acid trió mellett. A Classicworks kiadó azóta eltűnt a színtérről, de Cardopusher rendületlenül ontja magából a konvencionális electrot olyan kiadóknál, mint a Zone, Dark Entries vagy most épp a Dalmata Daniel.



A Flesh Impact EP egyik száma sem hoz különösebb újdonságot, gyakorlatilag a Muscle Memory (Dark Entries) testvére: súlyos, lassú (kinek mi), 110-120 BPM-es zenék, acid bassline-ok (feltételezhetően még mindig a TB-303 klón Ladyada x0xb0x hangja, ha valakit ez különösen izgat). A Les Yeux Orange-on bemutatott nyitószám, a magasztosan elkeresztelt Fight for your purpose az acidban nagyjából ki is merül. A rákövetkező, címadó track, a Flesh Impact (szívemnek nagyon kedves) magas, szaggatott, szinuszgörbeként hullámzó dallama mintha a kiadó védjegyévé vált volna a januári Norwell EP ugyanerre építő zárószámával. Követi ezt a dobokra kihegyezett menetelés, az Imaginary Analysis, amit elsőként a Hypnotic Groove prezentált, majd az Inverted Audion premierelt Neverlasting, a slágereknél jól bevált fürge clap és egy egyszerű, repetitív dallam. Eddig minden rendben, ha nagy újítással nem is találkoztunk, legalább jól összerakott és szerethető zenékről van szó, amelyekre bizonyára táncra fog perdülni szeretett sötét lyukunk a hetedik kerületben. Zárásként egy Schwefelgelb remixet hallhatunk az előző trackből, amiről – leplezetlen szubjektivitással – csak azt tudom mondani, hogy az egyetlen értékelhető eleme az eredeti számból érintetlenül (+pár BPM) átemelt, monoton dallam.

Nem is feltétlenül a tartalma miatt fontos ez az egyébként jó release, már ha lehet ilyet mondani (szerintem lehet, mivel a már említett Muscle Memory-tól nagyjából ugyanezt kaptuk). Úgy tűnik, hogy a Dalmata Daniel előző splitjével felkerült a világtérképre, tekintve, hogy a Dark Science Electro havi chart első helyén végzett egy DJ Overdose track (ami még ha nem is teljesen objektív, de törekszik statisztikailag alátámasztani a ranglistát). Overdose mellett Cardopusher egy újabb nagy hírű és elismert producer a kiadónál, így mostanra mindenki számára bebizonyosodhatott , hogy egy igényes, sikeres, és remélhetőleg – a töretlen lelkesedést feltételezve – nagy jövőjű label-ről van szó. A Dalmata gyakorlatilag egyedüliként az egyetlen aktív és internacionális kiadó a budapesti szcénában, és szívet melengető a tudat, hogy legalább ebben nyugat-európai színvonalat képviselünk (focista-nemzet hangvétel ide vagy oda). De nincsenek egyedül, a Crisis label most kitört tavaly július óta tartó hallgatásból, és bejelentett egy Datawave EP-t. A brüsszeli producert emlegették már úgy, mint “the new blood of EU electro”, jelent meg EP-je a Mechatronicán is, de erre majd visszatérünk. Csak olyan eseményeket említve még a közelmúltból, mint a méltatlanul alullátogatott Nemzeti Elektro, Identified Patient vagy Jensen Interceptor bulik: háromszemélyes elektro-forradalom látszik kibontakozni, a Metronómmal karöltve. Következő: Dalmata Daniel label night július 6-án a Lärmben, Cardopusherrel személyesen.