Tanévkezdő Traxercsomag 2020

Visszatért minden idők legmagyartalanabb című rovata a Tanévkezdő Traxercsomag. Visszatért, hogy idén is a zene erejével segítsen nebulók százezreinek átvészelni az iskolakezdés viszontagságait #FREESZFE. A közelmúlt megjelenéseiből csemegézve, ne is szaporítsuk tovább a szót, vágjunk bele!

Mentos Gulgendo – Mentos Gulgendo (1)

A Mentos Gulgendo nem más mint a korábban WIDT néven elhíresült, és még anno a megboldogult MÜSZI-ben is koncertező, testvérpár, Antonina és Mila Nowaczka új projektje. A hat abszurd orgona darabot tartalmazó kazettát egy fiktív filozófus, Mentos Gulgendo által létrehozott “harmless lunatics” teória ihlette és az angol Slip Imprint adta ki. Az önmagát leginkább a hybrid taggel jellemző angol kiadó katalógusa rendkívül izgalmas, műfajokon túli kirándulás. Nagyon ajánlott, ha már művtöriből vettétek a posztmodernt.



Better Person – Something to Lose

A Better Person Adam Byczkowski lengyel dalszerzőt takarja, aki Gdansktól Berlinen át Los Angelesig tartó utazásai, szerelmi kalandjai által inspirálva hozza létre éteri pop zenéjét. Dalait az teszi vonzóvá, hogy átjárja őket valami naiv szenzibilitás, ami szembemegy napjaink velejéig ironikus, sőt cinikus közhangulatával. A Better Person zenéit a berlini székhelyű, pop zenére szakosodott Maisons & Millions label adja ki. A kiváló It’s Only You Ep, valamint két single után októberben jelenik meg Byczowski első nagylemeze a Something To Lose. A címadó sláger tökéletes választás, ha a reál tárgyak fojtó nyakörvéből az elmúlt nyár forró éjszakáinak emlékeibe menekülnénk.


Wetware – Flail

A brooklyni Wetware a nyár közepén jelentkezett az Automatic Drawing folytatásával, amely a keresztségben a Flail címet kapta. A Wetware punk, noise, industrial elemekkel operálva egyedülállóan organikus módon képes az említett stílusokat összekötő, mindennél mélyebben fészkelő feszültséggel dolgozni. Aki két éve ott volt a Larmban a koncertjükön az maga is megbizonyosodhatott arról, ahogyan Roxy Farman valami amfetamin fűtötte paranoia módjára belakja a teret, míg Jahiliyya Fields túlvilági zajokat teker ki a modulárjából. Tökéletes volt. Erősre sikeredett az új lemez is, elődjéhez képest egy picivel több proto-technos kikacsintással a banda tovább menetel a semmiben. A Wetware jelen pillanatban talán a kedvenc zenekarom, ennek ellenére a Flail (Dais) keserű tanúságait semmilyen még növésben lévő szervezetnek nem ajánlom.



Duma – Duma

…és ha már keserű tanulságokról, sötét gondolatokról van szó, van egy olyan érzésem, hogy a témához lenne mit hozzáfűznie a Martin Khanja (aka Lord Spike Heart) és Sam Karugu alkotta Duma-nak is. Az afrikai extrém zene szenzációja Nairobiból szabadult a világra, és meg sem állt a CTM Festivalig. Thrash, grindcore, breakcore, punk, noise stb… a Duma war ginje papíron egy egyszerű recept, de a koktél mégis csak több, mint a részek összessége. Akkor mégis hol van a kutya elásva? Ez a mai házi feladat!