Committee EP debü

A committee egy szépen strukturált szó, egy tripla dupla, magyarul bizottságot jelent. A szóképzés szerint közelítve: olyan valaki(k), akiket megbíznak valamivel. A Committee, Mákó Mári és Mákó Rozi rotterdam-budapesti projektje. Mindketten Hágában tanultak zenét, mint Committee 2017 óta léteznek, műfajilag zajos, indusztriál technot csinálnak különböző szintikkel és dobgépekkel.

Számos fellépés után, pár hete megérkezett az első Committee kiadvány, az EP1. A trackek címei árulkodnak, hogy különböző fellépéseik kapcsán komponálták őket. A Muto-t például, amikor a MŰTŐ galériában készültek a 2018-as UH Festre. A Lumière en rouge-t pedig, amikor a 2019-es Red Light Radio fellépésükre gyakoroltak.

Az EP szerintem kimondottan szép lett és tiszta, sok (a legtöbb) élet helyzetben működik. Olyannyira szép és tiszta, hogy keresnem kellett benne a zajt is és az ipart is, a főbb Committee jegyeket. Talán az utolsó számban, a Trip-ben találtam meg a legkönnyebben őket, de ez a track is inkább szépen sercegő-recsegő, és tényleg nagyon trippy, tele atmóval és fürge lábdobbal. A nyitó Possible-ről két seprű jut eszembe. Ez a trekk is repít, ott a Committee trademark synth lead, fémes clap-ek, morgás, és egy széttorzított-savas finis. A Lumière en rouge idegesebb, sietős, zakatolós, a végén Hitchcockkal. A Muto, talán a kedvencem, pedig egy gyönyörű óda. Szitál is, éles is, zongorázik, modulál, csapkod.

A cover kép forrása: Facebook.