5 jó lemez 2021

Íme 5 lemez ami sokat pörgött nálam az idei termésből. Miért pont öt? Talán azért, mert Zidane is ötösben játszott a Realban és a lottó is úgy jó ha ötös.

Middex Let The Engine-Loud Apocalypse Play Havoc With Your Soul (Demotic Brick)

Az angol MIDDEX első és talán második ránézésre is beleillik a dub mutációival játszó zenészek népes társaságába. Ami számomra kiemeli őt az említett producerek halmazából az talán az a képessége, hogy egy seggel képes több lovat megülni, minek következtében a Let The Engine-loud Apocalypse Play Havoc With Your Soul messzebre merészkedik említett társainál. Éteri szépségű katedrálisokkal flörtölő feedback loopok, suicide-szerű proto-punk kattogás, lírai spoken-word, pop-szenzibilitás, balladai homályban feltáruló terek (jobban tennék, ha fel sem tárulnának), felülnézet és béka perspektíva…számtalan hatás, hely és konklúzió teszi ezt a lemezt különlegessé.


Ditterich Von Euler Donnersperg – Klein : Rot (V.I.S.)

Ditterich von Euler Donnersperg aka Uli Rehberg a német indusztriál legenda-gyár, megannyi különös, enigmatikus performatív „zenekar”, „párt”, alakulat stb. tagja (pl. a Walter Ulbricht Schallfolien kiadó alapítójaként a nyolcvanas évek elején elsők között adott ki Throbbing Gristle, Laibach vagy SPK lemezeket) idén két lemezzel is jelentkezett*. A kettő közül a nekem kedvesebbik a V.I.S.-en kijött Klein : Rot. elektro-akusztikus kísérletek, musique concrete és ropogós digitális zajok remek egyvelege. Nagyító alatt zajló pusztulás-mítosz, ami az időjárás evidenciájával vonul át rajtam. Az a fajta lemez amitől úgy érzem mintha hosszú évekre kőbányán felejtettek volna egy olajos hordóba zárva, mindentől távol, de azért mégiscsak jelen.

* A másik Weisheit Aus Des Kindes Mund Tut Uns Stets Die Wahrheit Kund (A Colorful Storm) egy fura több felvonásos sci-fi kamaradarab német ajkú gyermekek narrációjával fűszerezve.


Angel-Ho – A Time To Die (N.A.A.F.I)

Angel-ho egy dél-afrikai transz előadó, drag performer, singer-songwriter producer entitás. Új albuma, az A Time To Die még tovább csavarja a 2019-es Death Becomes Her (Hyperdub) post-club esztétikáját aminek eredményeként a lemez sokszor egészen váratlan arányokat és irányokat mutat. Furán kevert disszonáns disco és funk vegyül futurisztikus ballroom és hip-hop elemekkel. Könnyen beleszédül aki nem vigyáz. Üdítőleg hat a vokálok kendőzetlen nyersessége is, ami remekül artikulálja a lemez időnként politikus, máskor depresszív szövegeit. A végén a tíz track együtt egy olyan sírva vigadó pszichedelikus party albummá kerekedik, ami képes a súlyos üzenetek, érzések játékos, táncos, sexy formában történő tálalására. Bravó!


Madteo Head Gone Wrong By Noise (Honest John’s)

Madteo korunk egyik legkülönlegesebb producere. Pont. Aki ezt nem tudja az háttal ül a moziban. Pont. Madteo mindig magának való. Pont. Madteonál a mai klub zenék divatos hiperrealizmusa helyébe egyfajta mágikus realizmus lép, egy olyan sound design ami nem fél bemocskolni a kezét. A rendkívül dögös és módfelett fineszes ritmusokat a szofisztikált filterezésnek és egyéb kompozíciós megoldásoknak köszönhetően egy éber álom-szerű füstös poros ambient fátyol borítja. A fókusz folyton változik, barangol a figyelem. Kicsit az a flash mint amikor a klubban a tánctérről átmész a bárba, onnan pedig a mosdóba, majd vissza a tánctérre miközben mindig ugyanaz a zene szól, csak mindig másképpen. A végeredmény egyszerre nosztalgikus és időtlen… A zene amolyan itt a piros hol a piros játékot játszik a percepcióval, az érzésekkel, megpróbálhatod megérteni, vagy kontextualizálni, de a végén úgyis kibújik az értelmezések alól. Abba is hagyom inkább. Az itt a piros hol a piros a kedvenc játékom.


Gavsborg – Domestic Audio Workstation (Equiknoxx)

Ha életed hajójának kapitánya nem Kharón hanem Bud Spencer, és a legkevésbé sem vagy fogékony a fentebb említett borongós káoszra, akkor van számodra egy utolsó ajánlatom. Kezdésnek legyen elég annyi, hogy a borítón egy cigiző szintis kutyus van. Nem vagy meggyőzve? Folytatom. Három kifogástalan karibi nóta egyenesen Jamaicából az Equiknoxx kollektíva pecsétje által hitelesítve. Gavsborg Domestic Audio Workstation Ep-je egész évben beragyogta a szürke hétköznapokat.