A Turbina bezárásáról

A Turbina Kulturális Központ a napokban bejelentette, hogy átmenetileg bezár. Az ügy gyakorlatilag egy állatorvosi lova lett sok mindennek, úgy mint gyatra klub helyzet, gentrifikáció, budapesti (kultur-)politika, és társadalmi feszkók. A jéghegy csúcsa röviden az, hogy a Turbina hosszú kálvária után sem kapott engedélyt hajnalig tartó bulik megtartására, ami miatt nem gazdaságos a helyet tovább üzemeltetni. Ebből valószínűleg az is következik, hogy a Turbina üzleti modellje alapvetően jegyek és vendéglátás értékesítése, nem pedig egyéb finanszírozási utak (pl. közösségi vagy pályázati), úgy hogy nem meglepő a szorult helyzetük, mert nyilván a night life az, ami a legjobban pörget egy szórakozóhelyet. Tény továbbá, hogy ha a Turbina nem, akkor a jelenlegi Budapesten más nem képes bizonyos típusú bulik megszervezésére. Ilyen bulik például a drágább és a mainstream leftfield-jén egyensúlyozó DJ booking-ok, amik klasszikus logisztika és infrastruktúra mentén szerveződnek (magas gázsi, backstage, hotel, stb.).

A helyzet súlyának megfelelően a Józsefvárosi önkormányzat és a kerületi polgármester is kommentálta a bezárás körülményeit, aminek a pikantériáját az adja, hogy egy ideje ellenzéki vezetés van abban a kerületben, ahol a Turbina épülete található (Vajdahunyad utca). A népharagnak (ami van) okozott egy kis dilemmát az, hogy mennyire és hogyan szálljon bele egy ellenzéki brigádba (könnyebb volt rentelni Sára Botond idejében, amikor az Aurórát vegzálták), de aztán utat nyert magának egy na-tessék-ti-is-hagyjátok-elüldözni-a-kultúra-csinálókat hang. A Turbina erőtere a kulturális szkénában nagy, így természetes ez a lojalitás, még akkor is, ha helyenként jó lenne több autonómiát és objektivitást látni a kommentelőktől.

A kialakult vitában két pozíció körvonalazódik: az egyik a felelősség áthárítása (azaz: az önkormányzat nem tehet semmit, mert a rendőrség nem adja meg a szükséges jogosítványokat), a másik pedig a Turbinával való szolidaritás (azaz: nem szabad egy ilyen fontos projektet ellehetetleníteni). A vitából viszont mintha sajnos kimaradna egy lényegi kérdés: miért nem kap engedélyt a Turbina (azaz: mi a rendőrség indoklása az engedély megtagadásával kapcsolatban)? Ennek a kérdésnek a publikus megválaszolása, legalábbis az arra való törekvés, minden szereplőtől elvárható lenne, főleg a Turbinától és a magyarázkodni kényszerülő polgármestertől. A kérdésre adott válasz függvényében teljesen más (konkrét) irányokat vehetne a vita, amivel sok személyeskedést (pl. pikózást) is el lehetne kerülni. Lehetséges forgatókönyvek (a teljesség igénye nélkül): 1) ha nincs rendőrségi indoklás (csak döntés), segíthet-e egy önkormányzati lobbi, hogy legyen vagy 2) ha az indoklás például az, hogy az utcai zaj faktor sűrű lakóövezetben nem elfogadtható, akkor a belső hangszigetelésről szóló lamentálás feleslegessé válik és lehet beszélgetni gentrifikációról vagy akár politikai befolyásról.

Komolytalan zárszónak pedig: ha hihetünk a Forbes-nak, akkor nagyon nincs is miről beszélni, mert a éjjeli mulatozás kora lejárt.

Cover fotó forrása: Google Maps